pondělí 28. března 2011

Táborský festival vína 2011. Stručná rekapitulace odrůd vín pro ty z nás, kteří se nemohli zúčastnit letošního ročníku..

Aktuální info o gastronomických akcích v Táboře nejen pro vinaře najdete na
Facebooku Taxi Tábor gastro
nebo na Twitteru Taxi Tábor gastro .


NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ ODRŮDY VINNÉ RÉVY


BÍLÉ ODRŮDY
Chardonnay

Je stále ještě světově nejmódnější odrůda vinné révy. Pochází z francouzského Burgundska a pěstuje se zřejmě ve všech zemích produkujících víno. Je to také odrůda s pravděpodobně nejlepším potenciálem ke zrání v bankových sudech, což se někdy zneužívá (vína pak chutnají všechna podobně, po vanilce). Díky struktuře se s Chardonnay hojně pracuje ve sklepech. Umožňuje totiž míšení s jinými odrůdami, kromě toho snáší dobře i několikatýdenní kontakt se slupkou, kvašení při nízkých teplotách a delší zrání v lahvích. Chardonnay  obsahuje aroma banánu, akácie a vanilky. Je suché, plné, s příjemnou kyselinkou.
Muškáty
Existuje celá řada odrůd muškátu, ale všechny mají typické aroma. Nejušlechtilejšího člena této skupiny představuje bílý muškát s drobnými  bobulemi. Ve Středozemí se muškát pěstoval již od antických dob a velmi populární byl ve starém Římě. V České republice zaujímá asi čtyři desetiny z celkové plochy vinic. Muškát má intenzivní aroma a lze v něm snadno rozeznat šalvěj, růži, broskev, meruňku a líčí. Jeho sladší a vzácnější suchá  verze obsahuje v dochuti výrazné nahořklé aroma. Mezi muškáty patří i na Moravě vyšlechtěná odrůda Muškát moravský, zvaná též MOPr. Vznikla křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube.
Ryzlink rýnský
Mezi různými druhy ryzlinků je nejproslulejší Ryzlink rýnský, jímž se proslavila vína alsaská, německá, rakouská a lucemburská. Pěstuje se také ve Spojených státech, v Chile, Austrálii, na Novém Zélandě a v Itálii. V České republice zaujímá asi šest procent z celkové plochy vinic. Vína Ryzlinku rýnského mají širokou škálu vůní - ty mohou být minerální, květinové i ovocné. Vína z něj jsou suchá, příjemně řízná a bohatá. Sladší nebo těžší varianty jsou díky kyselině příjemně elegantní.
Sauvignon
Tato odrůda se velmi často vyskytuje v oblastech podél řeky Loiry a v oblasti Bordeaux ve Francii. Výtečná vína se z ní vyrábějí na Novém Zélandě a v Chile, ale také v Kalifornii, Jižní Africe, Austrálii a ve východní Evropě. V České republice zaujímá Sauvignon tři procenta z celkové plochy vinic. Vína této odrůdy jsou aromatická, s vůní po zelenině, trávách, květinách a ovoci, mají příjemnou hladinu kyseliny.
Sémillon
Tato odrůda pochází z oblasti Bordeaux a ve Francii je velmi rozšířená. Pěstuje se rovněž v Kalifornii, Argentině, Chile, Jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandě. Sémillon obsahuje řadu aromatických látek, voní po zralém ovoci a má vyrovnanou chuť s nepříliš vysokou hladinou kyseliny. V České republice se oficiálně nepěstuje.
Sylvánské zelené
Tato stará odrůda má pravděpodobné původ v Rakousku. V Itálii se pěstuje v oblasti Trentina a Alto Adige a dále pak v Alsasku, Německu, Slovinsku, Maďarsku, na Moravě a na Slovensku. Vyrábí se z ní dva typy vín: mohutné, chuťově komplexní víno s výraznější kyselinou a víno více alkoholické, které může zrát řadu let k dokonalosti. Druhý typ je jednodušší, ale je z něj dobře pitelné mladé víno s květinovým aroma a stopami po citrusovém ovoci.


MODRÉ ODRŮDY
Cabernet Sauvignon

Odrůda pochází z oblasti Bordeaux a dává vína bohatá na tanin. Snadno se přizpůsobuje rozličným klimatickým podmínkám. Pěstuje se ve všech zemích vyrábějících víno, především ve vinařském Novém světě - v USA, v Mexiku, Chile, Argentině, Jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandě. Víno má aroma po zelenině, ovoci a koření, je suché, s vyšším obsahem tříslovin a alkoholu i příjemné tělnaté. Z této odrůdy vznikají po kombinaci s dalšími odrůdami nejvíce ceněná červená vína.
Merlot
Pochází z oblasti Bordeaux, odrůda je ale rozšířená po celém světě. Ve Francii je základní složkou slavných velkých vín z oblasti Bordeaux, třeba z Cháteau Pétrus, která patří k nejdražším na světě. Má aroma přezrálého červeného ovoce a květin. Víno je suché, jemné, s příjemnou kyselinou a středním obsahem tříslovin. Začíná se pěstovat i v České republice.
Pinot noir (Rulandské modré)
Pochází z francouzské oblasti Burgundska a Champagne. Pěstuje se prakticky ve všech vinařských zemích. Do Čech nechal tuto odrůdu přivézt Karel IV. a dnes je u nás také vedená pod názvem Rulandské modré. Víno z ní je delikátní, má nízký obsah tříslovin. Voní po ostružinách, jahodách nebo černých třešních.
Syrah nebo také Shiraz
Pochází z oblasti Cótes du Rhóne ve Francii, hojně a úspěšně se pěstuje v zemích Nového světa. V Austrálii a v Jižní Africe - pod názvem Shiraz - dosahuje vynikající kvality. Má intenzivní barvu, vůni po fialkách,
bobulovitém ovoci a černém pepři. Víno je suché, alkoholické, delikátní a bohaté na taniny. V České republice se oficiálně nepěstuje.
Zinfandel
Vynikající a především v Kalifornii velmi populární odrůda. Dává červená  vína evropského typu. Američané tvrdí, že ji vypěstovali v Kalifornii. Ovšem v Itálii se geneticky shodná odrůda pěstuje pod názvem Primitivo
a v Chorvatsku, odkud možná pochází, se nazývá Plavac Mali. Vína z této odrůdy jsou suchá, s bohatým květinovým aroma, které zráním dosahuje bohatého kořeněného buketu. Víno má vyrovnaný obsah
alkoholu, příjemnou kyselinu a delikátní dochuť.